En tuff vår som ny tränare

Den 10 November träffades 17 stycken killar i Stugan. Det var första träffen av många, efter detta har det varit många gläjdande stunder men även stunder när jag inte varit lika glad. Det är kanske det som är ledarskapets stora utmaning, att hitta glädjemoment även i tunga stunder. Just detta är kanske en av mina största lärdomar, tio minuter efter förlusten mot Lotorp ställde jag frågan till Antero och Nicke, vad för posivit kan vi ta med oss ur det här. Jag tror detta är viktigt och kanske en av de viktigaste punkterna för att kunna utveckla något.
 
Engagemang är också en punkt jag gärna skulle vilja trycka på, någon gång under vintern blev jag kallad duracellkanin av vår dåvarande ordförande. Just nu är batterinivån låg. Som det känns är det ett uppehåll som för min del kommer helt rätt. Jag pratar ofta om olika energigivare, antingen tar t.ex en grupp energi eller så ger gruppen energi, samma med olika händelser det fungerar ju på samma sätt. Tyvärr har mycket under säsongen tagit energi vilket gjort att gruppen inte riktigt lyckats ge så mycket som behövts för att orka hålla hela vägen fram. Det gäller nu att vila upp sig för att återigen den 15 Juli stå som en duracellkanin och driva denna skuta framåt.

Det har även varit lite intervention time som en lång Göteborgare vid namn Rino sa igår precis innan jag fick sluta jobbet kvart över fem. En sak jag har lärt mig är även att jag hela tiden bör reflektera utifrån ett jag perspektiv. Vad hade jag kunnat göra annorlunda, alla har en påverkasgrad i varje grupp och vad är just min roll i detta sammanhang. Många har vid svagare tillfällen sagt åt mig att det beror inte på dig, men samtidigt som människa tror jag ju att jag kan påverka saker och då hade jag kunnat göra något annorlunda för att skapa något bättre. Därav att jag som kanske inte lika rutinerad ledare tar tyngre vid mig av vissa misslyckanden.

Jag skulle heller inte vilja se hur mycket tid jag har spenderat i telefonen med Nicke. Åtskilliga timmar, dygn säkert flertalet har vi spenderat vid våra telefoner diskuterandes. Plus alla timmar på Facebook och på planen så har jag nog aldrig under så kort tid lagt ned så mycket tid på något. Detta tar också energi och det är kanske därför man tar motgångarna så hårt även om man vill vara konstruktiv i sitt tänk.

Nu är jag dock jävligt glad över att träna FFK 2014 och jag tycker vi ahr gjort en bra vår och verkligen tagit stora steg. Jag är också väldigt positiv inför hösten då jag tror att vi kan fortsätta prestera bra fotboll. Är många både i vår omgivning men även av klubbar vi mött som sagt att dom tycker vi spelar en positiv fotboll och det tänker vi fortsätta med. Nu jävlar kör vi inför hösten.

Derbyt som blev av...

Sedan vi valde (av många olika anledningar) att tacka nej till att flytta matchen mot Reijmyre så har det muttrats på sociala medier och i folkmun. Reijmyre skulle tydligen få leta under stenar, röja skog och plöja åkrar, för att på så sätt hitta folk till matchen.  Det var B-laget som man skulle ställa upp med, sades det. Men väl där så fanns i alla fall spelare som - Krille Berg, Micke O, Larsson, Åke, Jocke Wall, Timmy, Koukko, Gustafsson bland andra på den gröna schackytan. Tre avbytare hade man för övrigt till förfogande. Så här i efterhand tycker jag att det var jättekonstigt att man ville flytta matchen. Vi själva har sjukdom, skador, semester på ett par nyckelspelare. Men då får andra kliva fram.

Matchen: FFK inleder klart bäst med ett tålmodigt passningsspel. Kanske inte den rörelsen framåt som man kan önska. Vi har ett par halvchanser innan RIF lite snöpligt eller påpassligt gör 1-0. Efter målet får Reijmyre en injektion och oroar framåt. Långa bollar är receptet för RIF denna lördags förmiddag. Linus får tillskänks bollen av en motståndarback och får på en träff som självaste Roberto Carlos skulle vara avundsjuk på, 1-1. Jag ska inte säga att vi för spelet efter det. Det är slarvigt på många håll-och-kanter. David Henriksson ger oss ledningen. Efter en bra löpning som leder till friläge och ett vackert avslut så är ställningen 2-1. Det är ingen höjdarmatch, Linus trollar dock en del. Ibland blir det för mycket och ibland blir det ren poesi.

William Jarehall får mycket stryk och får av förklarliga anledningar en del frisparkar med sig. Jag överdriver inte om jag säger att halva Reijmyres trupp hakar upp sig på honom. Om han nu skulle filma hela tiden så måste domaren vara riktigt dålig. All heder till ”Wille” som får stå ut med den ena efter den andra kommentaren. Klart han själv snackar en del, men idag var det riktigt överdrivet tugg från vissa i den grön-vita tröjan.

Andra halvleken: Vi inleder inte alls bra. Vi sätter en dålig press och stressar allmänt. Reijmyre är inte alls borta från matchen och jag kände en viss oro på sidan. Det känns ändå relativt tryggt bakåt. Visst ett par konstiga uppspel etcetera men det känns signifikativt för ett derby. David blir återigen målskytt, bollen letar sig sakta-sakta in i mål. Efter det målet kändes det klart. Så fel man kunde ha. Reijmyre kvitterar till 2-3 och segern kändes helt sonika hotat. Men Linus Andersson ”magikern” som tidigare i matchen gjort en dragning för mycket gör nu 2-4. Denna gång ser det ut att bli precis som på samma sätt som tidigare. Men nu lyckas han till och med finta bort mig innan bollen är i nät. Inte bara mig, utan halva bygden känns det som.

Vi vinner med 2-4 och det finns ljusglimtar, absolut. Albin Svensson och Wille visar att de just nu antagligen är seriens bästa innermittfält. Stabilt bakåt. Dem som kanske inte får till bollbehandlingen kämpar då istället med den äran. Forwards gör två mål var. Laget vinner idag trepoäng. Snittåldern på laget visar på en ljus framtids era för Finspångs FK.

Mina tankar - Antero (ass) Lyhykäinen

3 Matcher spelade !

Lite kort om dom 3 senaste matcherna!
Tannefors 4-1 FFK: Vi börjar bra första 15 där vi trycker på genom David och Linus och har en del chanser men deras målvakt står för ett par fina räddningar, vi fortsätter försöka rulla boll längs marken som vanligt men sen börjar Tannefors ta över matchen där dom gör 2 mål, sedan får vi Linus utvisad första halvlek.
Andra halvlek går vi ut och startar bra där vi gör ett par byten, men det märktes att Tannefors var ett mer fysiskt lag en oss, FFK:s mål kommer utav Tapper.
Stjärna: Albin

FFK 4-8 Sylvia: En match som vi alla har längtat till kanske lite för mycket? Vi börjar oförväntat bra där vi gör 1-0 genom David som får en fin boll utav Linus redan efter 2 min, 4 min efter gör vi 2-0 genom Linus nästa på samma sätt bara att han får bollen assisterad utav David denna gång vrålet från publiken efter 2-0 målet var något enormt, tippar även att Sylvia själva vart förvånade.
Eter att ha startat bra så tar Sylvia över matchen som förväntat där dom gör 2 snabba mål, då bestämmer vi oss för lägga första straffen som vi tyvärr missar, Sylvia gör 2-3 då tar vi andra straffen och som Wille sätter fint 3-3 stod det nu, men sedan rinner det iväg då det märks att Sylvia spelar högre division, dom rullar boll fint och bjuder även på några fina mål, men vi ställer upp bra och visar att vi försöker.
Stjärna: Albin

FFK 2-2 Studenterna: En match som vi behövde ta poäng i för att visa att vi hänger med där uppe, Studenterna ligger även 1a. Matchen börja lite segt tycker jag inga direkta chanser men sedan trycker vi på genom David som gör riktigt fina löpningar men tyvärr utan resultat, Studenterna gör 0-1 genom hörna strax innan 1a halvlek tar slut.
Efter några ord från tränarna går vi ut 2a halvlek och vet att vi kan vända vi trycker på direkt men får tyvärr inte in bollen, dom gör 0-2 efter ett fint mål, dom fortsätter trycka på skott efter skott men utan resultat, vi gör 1-2 genom David som förtjänar att göra mål efter att ha slitet och jobbat för att göra mål, han gör även 2-2.
Skönt att vi i alla fall kunde få med oss 1 poäng mot serieledarna som kommer fortsätta va på toppen.
Stjärna: David