Helhetstänk

Nu är det dags för en tung text igen, ja det är väl så de brukar kännas när jag sätter igång och skriver min romaner på bloggen. Kommer idag ta starten på inlägget i en diskussion som varade under fotbollsgalan i höstas, stod rätt länge och diskutera Finspångs fotboll med en man jag aldrig träffat innan och inte heller varit i kontakt med efteråt. I diskussionen var vi både överens och hade skiljda åsikter men sammantaget gick jag därifrån med mycket nya tankar i skallen. 

Diskussionen handlade om huruvida man har möjlighet att bedriva en bra seniorverksamhet och vad som krävs för detta. Vi hade mest ögonen för seniorverksamhet i diskussionen och var inte helt överens om allt men mycket. Under min promenad hem tänkte jag vidare, vad har den föreningen jag just nu är verksam i gemensamt med den andra föreningen som diskussionen handlade om. Jo båda bedriver en relativt stor ungdomsverksamhet där det är en relativt hög kvalité framförallt i breddperspektiv. Tyvärr måste spelarna för att kunna ta sig till "eliten" ta steget till stan när de är 15-16 men det är något vi aktivt måste jobba med. Vi måste bli bättre på att kunna erbjuda en bra verksamhet även för dom som drömmer om mer än att spela med polarna i Lotorp, även det ett aktuellt ämne under galan.. 

Där någonstans hamnade jag i mina tankar då, för ett par dagar sedan återuppstod tankarna kring detta. I lördags presenterade jag en idé till bland annat ordföranden i FFK som mottogs med stort intresse. Ett projekt som förhoppningsvis kommer ros i land om även den andra föreningen inlägget berör ställer upp på min och "forza fotboll:s" ide. Vill dock förankra detta i alla läger innan det går ut med något officiellt. Det handlar om samarbete och kvalitativ träning under en kort period. Ev. kan det bli ett vidare projekt efteråt vi får se var diskussionerna landar. 

Jag vet som sagt att båda föreningarna bidrar till mycket bra för ungdomar i Finspång. Efter att ha träffat mer än hälften av Torstorps ungdomsledare under förra hösten i rollen som spelarutvecklare och diskuterat så kan jag garantera att både FFK och Torstorp gör ett bra jobb, både socialt och fotbollsmässigt. I min roll som a-lags tränare i FFK kommer jag försöka träffa alla ledare i FFK och hålla träningar under våren för att kunna bidra med min kompetens. Hade jag inte haft sambo, barn, jobb och nyss köpt hus hade jag säkerligen varit i fler föreningar i just den rollen. 

Det jag vill komma fram till är att man på något sätt måste ha ett helhetstänk när det gäller både senior och ungdomsfotboll. Inom FFK jobbar vi på det och med det jobb Strandberg lägger ned kan jag lova att FFK ligger i täten för föreningar med liknande läge i Östergötland, i dagsläget tror jag även att FFK gällande detta är främst. Men precis lika mycket talang som de finns i FFK finns de i Torstorp, Reijmyre och Lotorp. istället för att se vår egen prestation som ungdomsledare i antalet vinster mot rivalerna i kommunen borde vi se det som att vi gemensamt gör allt för att bli bättre. Spelare från FFK kan mycket väl spela i TIF och vice versa på sikt. Det gäller att få fram framförallt fler spelare i kommunen, ska de två stora se till att alla 7-8 klubbar ska kunna finnas kvar måste fler spela fotboll längre. Kan vi samarbeta kanske vi även kan få fram bättre spelare. Men då måste vi kvalitetssäkra och erbjuda mer och bättre träning, det är jag övertygad om. För att kunna göra det krävs dels en jäkla massa engagemang men även pengar, därav vill jag slå ett slag för ungdomsfotbollen i Finspång genom att dela denna länk. Det är inte till FFK:s verksamhet men de kan mycket väl vara så att dessa pengar fostrar spelare som en dag spelar i ett a-lag i FFK eller i någon av de andra lagen runt om i kommunen.
 
Är fullt medveten om att några av er som läser kommer tycka att jag inte ska bry mig om detta och enbart fokusera på mitt nuvarande uppdrag och inte lägga nästan i blöt genom att ha massa åsikter om saker jag inte förstår. Rivalitet är det bästa som finns och vi ska ogilla varandra och inte försöka få till något bra tillsammans. Ni får gärna tycka det. Jag själv är supporter till en av klubbarna som både hatar och hatas mest i Sverige och kan tycka att ett riktigt derby mot Djurgården eller Bajen är bland de bästa som finns. Men samtidigt vet jag att de tre stora klubbarna i Stockholm samarbetar över gränserna oerhört mycket mer än vad folk tror och vet. Kan dom kan nog även vi i lilla Finspång med fotboll på gärdsgårdsnivå samarbeta kring många saker.
 
Rösta inte på Torstorp för att de är Torstorp, rösta på Torstorp för Finspångsklubbarnas framtid, för att få fler och bättre spelare i seniorverksamheten på sikt.
 
https://www.facebook.com/advania.se?sk=app_454845537959411
 
// Tobbe
Jonny k :

Bra skrivet:-)

Faikarn :

Tycker rivaliteten mellan FFK o Tif (på seniornivå) avtagit i och med att så många FFK:are sista åren tagit klivet över dit. Samtidigt har ju då Tif blivit klar etta i Finspång,nu känns sonstorp som huvudrivalen,även om de satsar lite mer. Tycker annars att Tobbe har många bra o positiva tankar,som vanligt!:)

Kommentera inlägget här: